Alles over het coronavirus - Sportbedrijf Lelystad

Het coronavirus treft ons allen hard. Een ingewikkelde tijd voor de inwoners van Lelystad, maar ook voor de vele ondernemers, organisaties en sectoren. Ook voor de sport, de sportverenigingen en -aanbieders is het een moeilijke tijd. Vanuit onze lokale rol als Sportbedrijf voor inwoners, onze sportverenigingen, onze samenwerkingspartners – in de sectoren recreatie, welzijn, cultuur, zorg en onderwijs – en het bedrijfsleven proberen wij veel informatie te verzamelen met handige en praktische links, tips voor thuiswerken of om in beweging te komen. Uiteraard met de belangrijke maatregelen in ons achterhoofd! We kunnen dit alleen samen doen met en voor elkaar.

Actuele informatie over het coronavirus lees je bij:

Staat jouw vraag er niet tussen? Of heb je nog een aanvullende link of praktische informatie? Mail dan naar info@sportbedrijf.nl.

Onze bereikbaarheid van de klantenservice: normaal gesproken hanteren wij een reactietermijn van drie werkdagen voor het beantwoorden van e-mailberichten. Door de vele vragen en verzoeken is deze reactietermijn helaas niet mogelijk en duurt het beantwoorden van jouw e-mailbericht langer dan je van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak.

Hieronder lees je het laatste nieuws van Sportbedrijf Lelystad in relatie met het coronavirus:

Sporten vanaf zondag 28 november

Zondag 28 november om 05.00 uur gaan nieuwe en strengere maatregelen in om het hoge aantal coronabesmettingen naar beneden te krijgen. De strenge maatregelen hebben invloed op het sporten en bewegen in locaties. Alle binnen- en buitensportlocaties zijn dicht tussen 17.00 uur en 05.00 uur.

Sporten vanaf zaterdag 13 november

Zaterdag 13 november om 18.00 uur gaan nieuwe en scherpere maatregelen in tot (in ieder geval) zaterdag 4 december. Een korte opsomming: – geen publiek bij trainingen en wedstrijden, – de horeca sluit om 20.00 uur en – 1,5 meter afstand houden is weer verplicht.

Sporten vanaf zaterdag 6 november

Vanaf zaterdag 6 november meer aandacht voor de basisregels, meer thuis werken, mondkapjesplicht en de verbreding van de inzet van het coronatoegangsbewijs. Dit heeft invloed op sport en bewegen. In het  nieuwsbericht van de Rijksoverheid “Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig” staat het beschreven en daarnaast hebben we ons protocol ook aangepast:

Sporten vanaf zaterdag 25 september

Opnieuw een grote stap! De verplichte 1,5 meter maatregel verandert in een advies. Hierdoor is heel veel mogelijk. Wel gaat de Rijksoverheid gebruikmaken van het coronatoegangsbewijs voor alle horeca, dus ook voor sportkantines. In het nieuwsbericht van de Rijksoverheid lees je alle informatie: Nederland verder open met coronatoegangsbewijs. We hebben ons protocol aangepast.

Sporten vanaf zaterdag 26 juni

Nederland zet een grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter. De meeste maatregelen zijn vanwege het vaccineren niet meer nodig en daarom heeft het kabinet besloten om vanaf zaterdag 26 juni de vierde stap van het openingsplan te zetten en zelf te vergroten. Je leest het allemaal in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid: Nederland zet een grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter. Ook voor sport en bewegen is daarom weer mogelijk. Je leest het in ons protocol.

Sporten vanaf zaterdag 5 juni

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer  bezoekers. Dit goede nieuws staat allemaal in ons nieuwe protocol.

Sporten vanaf woensdag 19 mei

Woensdag 19 mei maken we de tweede stap in het openingsplan. Dit betekent meer mogelijkheden tijdens het sporten buiten. Ook binnen sporten is weer toegestaan, maar nog wel onder strikte voorwaarden. De volgende stap wordt vooralsnog genomen op woensdag 9 juni. Het onderstaande protocol geldt vanaf woensdag 19 mei tot tenminste dinsdag 8 juni.

Sporten vanaf woensdag 28 april

Tijdens de persconferentie van dinsdag 21 april heeft het kabinet bekendgemaakt dat ze stap voor stap de samenleving willen openen. Al is dat niet zonder risico. Op de avondklok na blijven alle andere regels voor sport en bewegen gelden tot en met ten minste maandag 10 mei.

Sporten vanaf woensdag 31 maart

Tijdens de persconferentie van dinsdag 23 maart is één kleine wijziging in de maatregelen aangebracht ten opzichte van de maatregelen vanaf dinsdag 16 maart. Vanaf woensdag 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot ten minste dinsdag 20 april 2021.

Sporten vanaf dinsdag 16 maart

Tijdens de persconferentie van maandag 8 maart 2021 zijn twee kleine versoepelingen voor sport bekendgemaakt. Kinderen tot en met 12 jaar mogen weer naar zwemles voor zwemdiploma A, B en C. Ook volwassenen vanaf 27 jaar en ouder krijgen meer ruimte. Zij mogen met maximaal 4 personen op 1,5 meter afstand sporten op een buitensportaccommodatie en op door de gemeente aangewezen sport- en speelvelden in Lelystad.

Sporten vanaf woensdag 3 maart

Tijdens de persconferentie van dinsdag 23 februari 2021 is bekendgemaakt dat er een lichte verruiming is voor de sport: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties.

Sporten vanaf zaterdag 23 januari

Na het kamerdebat op donderdag 21 januari is besloten door het kabinet dat vanaf zaterdag 23 januari de avondklok ingaat van 21.00 uur tot 04.30 uur. Dit betekent dat de buitensportlocaties tijdig moeten sluiten.

Sporten vanaf woensdag 13 januari

Bij de persconferentie van maandag 14 december maakte de overheid de toe nu toe strengste lockdown bekend. Tijdens de persconferentie van dinsdag 12 januari is de lockdown verlengd tot en met dinsdag 9 februari 2021.

Sporten vanaf dinsdag 15 december

Bij de persconferentie van maandag 14 december maakte de overheid de toe nu toe strengste lockdown bekend. De ingrijpende maatregelen gelden vanaf dinsdag 15 december 2020 tot ten minste dinsdag 19 januari 2021.

Sporten vanaf donderdag 18 november

Bij de persconferentie van dinsdag 17 november maakte de overheid bekend dat we weer teruggaan naar de gedeeltelijke lockdown van woensdag 14 oktober.

Sporten vanaf woensdag 4 november

Nu het coronavirus weer oplaait, heeft de overheid nieuwe maatregelen afgekondigd op dinsdag 3 november. Dit is nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen hebben wij het protocol ‘Verantwoord sporten in Lelystad’ gewijzigd.

Sporten vanaf woensdag 14 oktober

Nu het coronavirus weer oplaait, heeft de overheid nieuwe maatregelen afgekondigd. Dit is nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen hebben wij het protocol ‘Verantwoord sporten in Lelystad’ gewijzigd.

Sporten vanaf woensdag 30 september

Nu het coronavirus weer oplaait, heeft de overheid nieuwe maatregelen afgekondigd. Dit is nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen hebben wij het protocol ‘Verantwoord sporten in Lelystad’ gewijzigd.

Sporten vanaf woensdag 1 juli

Het nieuwe hoofdstuk start met ingang van woensdag 1 juli. Meer ruimte, maar wel met regels. Daarom hebben wij ook ons protocol aangepast. De protocollen ‘Verantwoord zwemmen’ en ‘Verantwoord buiten sporten voor alle leeftijden’ komen daarmee te vervallen. We hebben ze voorlopig nog even op onze website staan voor achtergrondinformatie. De komende dagen kunnen nog aanpassingen volgen op het protocol Verantwoord sporten in Lelystad (op basis van aanwijzingsbrief Rijksoverheid en de daaruit volgende noodverordeningen).

Sporten tot en met dinsdag 30 juni

Sporten en bewegen is sinds woensdag 29 april 2020 weer mogelijk voor kinderen en jongeren in de buitenruimte. Sinds 11 mei geldt hetzelfde voor volwassenen. Bovendien mogen met ingang van die datum de binnenzwembaden weer opengaan. Het is van belang om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en daarom beschrijven wij hoe en op welke wijze wij daarmee omgaan in ons zwembad en met sport en bewegen op onze buitensportaccommodaties van Sportbedrijf Lelystad of de buitensportaccommodaties in beheer van sportverenigingen.

Nieuwe maatregelen per zaterdag 25 september 2021

Laatst bijgewerkt: 29 november 2021

Minister-president Mark Rutte heeft op vrijdag 26 november in een persconferentie nieuwe coronamaatregelen aangekondigd, die per zondag 28 november zijn ingegaan. De sport in Lelystad krijgt te maken met twee strenge maatregelen. Allereerst is er de verplichte 1,5 meter afstandsregel na de CoronaCheck. Het dragen van een mondkapje is na die check ook verplicht. De tweede strenge maatregel is de sluiting van binnen- en buitensportlocaties om 17.00 uur.

Meer informatie over deze en de andere nieuwe coronamaatregelen lees je op de website van NOC*NSF en op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen

Mocht je na het doorlezen van alle regels toch nog vragen hebben, ga dan naar deze pagina.  Grote kans dat jouw vragen daar tussen staan.  Als je antwoorden wil hebben op je vragen over het coronavirus dan ga je naar deze pagina van het RIVM.

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen van de coronacrisis zijn groot, ook voor sportverenigingen. Lees hier of jouw sportvereniging in aanmerking komt voor een financiële regeling van de overheid.

Checklist voor sportverenigingen

Corona heeft ook nog vele andere gevolgen voor sportverenigingen en het is moeilijk om ze allemaal te overzien . Daarom heeft NOC*NSF een checklist gemaakt. Je downloadt hem via deze pagina

Tips voor betrokken medewerkers

Nu veel medewerkers genoodzaakt zijn om thuis te werken, kan het lastig zijn om in contact te blijven. Het is belangrijk om medewerkers betrokken en verbonden te houden bij de organisatie. Daarom een aantal handige tips:

 1. Communiceer regelmatig
  Zorg ervoor dat u in contact blijft met medewerkers en regelmatig communiceert. Laat vergaderingen gewoon doorgaan en voer ze digitaal (zie tips over thuiswerken).
 2. Wees beschikbaar
  Langdurig thuiswerken is voor veel medewerkers een nieuwe situatie. Als manager helpt het om goed bereikbaar te zijn. Plan bijvoorbeeld wekelijkse één-op-één gesprekken in zodat u weet hoe het met de medewerkers gaat.
 3. Blijf up-to-date
  Zorg dat u op de hoogte blijft van waar medewerkers mee bezig zijn.
 4. Biedt ondersteuning op afstand
  Help medewerkers om hun doelstellingen scherp te houden en voorzie hen van feedback

Tips voor gemotiveerde medewerkers

Nu het normale leven op z’n kop staat door de uitbraak van het coronavirus voelen veel mensen zich onzeker. Als manager is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe uw thuiswerkende personeel zich door de crisis heen slaat. Maar hoe communiceert u goed en hoe verbetert u het moreel van het personeel? Vijf tips van Robert Half:

 1. Overleg regelmatig
  Door regelmatig te overleggen met uw medewerkers, houdt u goed in de gaten hoe ze zich houden onder de crisis. Veel ziekmeldingen, gebrekkige samenwerking of verminderde inzet duiden op een negatieve sfeer. Als u regelmatig overlegt, kunt u eventuele problemen ook vroeg aanpakken.
 2. Communiceer helder
  Communiceer direct en helder over belangrijke ontwikkelingen binnen het bedrijf. Zelfs als u slecht nieuws hebt of nog niet alle antwoorden klaar hebt, is communiceren altijd de beste optie. Bij gebrekkige communicatie ontstaan geruchten, misinformatie en mogelijk ook conflicten.
 3. Beloon initiatief
  Als manager is het belangrijk om een omgeving te creëren waarin het nemen van initiatief, het bedenken van creatieve oplossingen en het tonen van leiderschap wordt aangemoedigd. Als uw medewerkers ongemotiveerd raken, doen ze alleen wat hen expliciet wordt gevraagd en niet meer dan dat.
 4. Geef (virtuele) schouderklopjes
  Iedereen wordt graag gewaardeerd voor zijn of haar werk. Zorg dan juist ook in deze onzekere periode direct na een geleverde prestatie voor een compliment. Dat houdt medewerkers gemotiveerd
 5. Bied ondersteuning
  Als u merkt dat teamleden deadlines missen of meer fouten maken dan gebruikelijk, vraag dan of ze niet te veel hooi op hun vork hebben genomen en bied ondersteuning. Daardoor voorkomt u dat ze in een negatieve spiraal terechtkomen en hun taken blijvend slechter uitvoeren.

De taak als werkgever

Waar moet u voor zorgen als werkgever wanneer uw medewerkers thuiswerken?
Werkt iemand thuis omdat de werkgever dat van hem vraagt, dan moet de werkgever zorgen voor de juiste materialen. Als een werknemer uit eigen keuze thuiswerkt, is de werkplek ook zijn eigen verantwoordelijkheid. De werkgever moet wel zorgen voor goede informatie over thuiswerken.

Hoe zit het met de omstandigheden van de werkplek, nu er vanuit de overheid is gevraagd om – waar mogelijk – thuis te werken? Esther Graaff-Visser, ergonoom bij ArboNed: “De huidige situatie is een bijzondere. U kunt niet verwachten dat elk bedrijf ineens voor alle thuiswerkende werknemers de juiste spullen heeft. Deel tips voor het instellen van een goede thuiswerkplek met uw werknemers en zorg dat u voldoet aan de wetgeving als thuiswerken vast beleid wordt. Bedenk: we werken nu tijdelijk massaal thuis om verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk te controleren. Soms moet veiligheid voorrang krijgen boven ergonomie.”

Gewone werkdagen
Thuiswerken draait om meer dan alleen een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Behandel de dagen als gewone werkdagen. Dus: douchen en aankleden, grenzen aangeven aan eventuele familieleden, zoveel mogelijk de werkdag volgen.

Dat laatste houdt in dat u en uw werknemers ook tijd vrijmaken voor pauzes en liefst ook echt een moment aanmerken als einde van de werkdag. “Het risico dat mensen 10 uur of zelfs langer werken op een dag is nu groter”, zegt ook Esther Graaff-Visser.

Het sociale aspect van thuiswerken
Langdurig thuiswerken kan werknemers het gevoel geven ongestructureerd en geïsoleerd te zijn, zo blijkt uit onderzoek. Een gevoel van eenzaamheid maakt werknemers minder gemotiveerd en minder productief. Blijf dus communiceren met uw werknemers en doe dat niet alleen per mail. Energie steken in een prettige communicatie is zeker nu belangrijk. Het is een stressvolle periode. Zo houdt u het moreel op de thuiswerkvloer hoog:

 • Dagelijks een kort belletje houdt uw medewerkers betrokken. Videobellen is ook een optie.
 • Toon uw begrip voor ouders wiens kinderen noodgedwongen thuis zijn. Dat zal impact hebben op het werk.
 • Probeer het teamgevoel vast te houden. Bijvoorbeeld door via Skype of Teams alsnog de vrijdagmiddagborrel te laten doorgaan. Vier nog steeds de verjaardagen en biedt ruimte voor grappen en kletspraatjes. Bijvoorbeeld door hier online een speciale chatgroep voor aan te maken.

Heeft u een wat groter bedrijf, geef deze tips dan ook vooral door aan de leidinggevenden.

Jongerenwerk tijdens coronacrisis

Als jongerenwerker wilt u graag in contact blijven met uw doelgroep vooral met kwetsbare jongeren. Wilt u weten hoe u jongeren kunt bereiken als jongerenwerker of medewerker van een Welzijnsorganisatie? Bekijk dan eens de werkwijze van Saam Welzijn.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds heeft een hulpfonds ingericht om ervoor te zorgen dat niemand er alleen voor staat tijdens de coronacrisis. Het fonds reserveert zelf 3,5 miljoen euro voor het hulpfonds om sociale initiatieven te ondersteunen. Daarnaast wordt een beroep gedaan op collega-fondsen, bedrijven, diverse organisaties en particulieren om ook een bijdrage te doen.

Vangnet voor ZZP-ers

Voor ZZP-ers geldt een andere regeling dan voor ondernemers. ZZP’ers kunnen bij hun gemeente tot 1 juni aankloppen voor een tijdelijke noodregeling. Dat kan alleen als ze door de coronacrisis verwachten dat hun inkomsten de komende drie jaar lager zijn dan het sociaal minimum (bijstandsniveau). De regeling houdt in dat het inkomen van  alleenstaanden wordt aangevuld tot maximaal 1.050 euro en dat van gehuwden en samenwonenden tot maximaal 1.500 euro. Het gaat hierbij om een gift.

Tegemoetkoming sportverenigingen en stichtingen

Het kabinet heeft maatregelen genomen om ondernemers, sportverenigingen en stichtingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Ze kunnen via het noodloket een eenmalige tegemoetkoming ontvangen van € 4000,-. De regeling zet in op het niet meer kunnen betalen van vaste lasten door maatregelen die zijn genomen vanwege het coronavirus.

Om in aanmerking te komen, moet uw onderneming, sportvereniging of stichting wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De regeling is voor alle organisaties gelijk.
 • De aanvragende organisatie moet een KvK nummer hebben.
 • Om in aanmerking te komen, moet de fysieke inrichting buiten het eigen huis zijn waar de werkzaamheden worden verricht.
 • Het ontvangen bedrag is een eenmalige gift van het kabinet, met oog op vaste lasten die betaald moeten blijven worden terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen.
 • Er is voor deze simpele vormgeving van de regeling gekozen omdat snelheid hierbij van het grootste belang is.

Noodfonds tegen vrije val sportclubs

NOC*NSF voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg: “De corona-uitbraak brengt, ondanks alle inspanningen, ook de sport in een zorgwekkende situatie. Van sportclub tot ondernemende sportaanbieder iedereen toont een grote inzet. Maar de sector maakt een vrije val van de inkomsten mee, terwijl de kosten doorlopen.

NOC*NSF wil snel de sociale cohesie van de samenleving weer een flinke boost geven. “Wij maken nu geld vrij om de sportinfrastructuur te helpen om deze uitbraak te overleven. Ik vertrouw erop dat onze partners met ons mee zullen doen in dit fonds”, zo stelt Van Zanen.

Noodfonds Rabobank Flevoland

Rabobank Flevoland richt een noodfonds op voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties die door de huidige situatie continuïteitsproblemen dreigen te krijgen. Veel verenigingen en stichtingen hebben een krap sluitende begroting en zijn afhankelijk van specifieke toernooien, concerten en dergelijke om inkomsten te genereren.

 

Tips om thuiswerken leuk en efficiënt te maken

Thuiswerken is niet voor iedereen even makkelijk. Sommige mensen raken snel afgeleid of vinden het lastig om ’s ochtends op tijd op te staan als ze niet de deur uit hoeven. Hoe kunt u uzelf helpen om beter thuis te werken? Hieronder een aantal tips:

 1. Creëer een comfortabele werkplek
 2. Ga alleen een frisse neus halen
 3. Plan video-afspraken in om af te stemmen
 4. Zorg voor een strakke planning
 5. Communiceer goed met uw gezin
 6. Blijf bewegen
 7. Ga op tijd naar bed
 8. Zet uzelf op informatiedieet
 9. Kies elke dag voor één highlight
 10. Doe alsof u naar kantoor gaat

Thuis samenwerken kan digitaal

Met onderstaande tools is het mogelijk om samen digitaal te werken:

Whereby: met Whereby kunt u heel makkelijk in uw browser (dus zonder programma) met uw teamgenoten videobellen.

Skype: met Skype kunt u elkaar bellen via de computer. De verbinding is voorzien van een encryptie waardoor anderen niet mee kunnen luisteren. Videobellen kan met maximaal vijf personen tegelijk.

Whatsapp: met Whatsapp kunt u videobellen met meerdere personen tegelijk. Hoe? Druk in uw whatsapp-gesprek op de camera rechtsboven!

Facetime: met de video belapp van Facetime kunnen tot wel 32 mensen deelnemen aan een groepsgesprek. Dit is zonder bijkomende abonnementen of andere kosten. Voorwaarde is wel dat u een Iphone heeft.

Aircall: de Aircall app kan bij iedereen op de mobiele telefoon en laptop worden geïnstalleerd. Als iemand naar een vast nummer belt, gaat bij iedereen die aan het werk is de telefoon over. Diegene die als eerst opneemt, spreekt de beller.

Zoom: Zoom is een website die u gratis en voor niks kunt gebruiken.

Google meet app: met het handige Google Meet heb je overal contact met het hele team. Zonder gedoe ben je in contact met elkaar, of je collega nu op een andere verdieping zit of. Een video meeting is zo gestart waardoor het contact met collega’s, partners, zakenrelaties en klanten makkelijk gelegd wordt.

Google Duo app: Google Duo is een videoconferentie-app ontwikkeld door Google, beschikbaar op de Android en iOS besturingssystemen.

Webinar: een webinar voor IOS of een webinar voor Android is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Deelnemers volgens het seminar rechtstreeks op hun computer en zien en horen de spreker.

Speciaal voor de zorg: digitaal behandelen

Om behandelingen ondanks de huidige beperkingen door te kunnen laten gaan, wordt door aanbieders gezocht naar alternatieven. Consulten worden telefonisch of via digitale hulpmiddelen georganiseerd. GGZ Nederland overlegt de komende periode tweemaal per week met het Ministerie van Volksgezondheid over de preventie van mentale problemen als gevolg van corona. Een van de acties die daaruit voorkomt, is het actief bekendmaken van al beschikbare zelfhulp en anonieme e-health bij psychische problematiek.

Er zijn verschillende apps beschikbaar om een (video)verbinding met cliënten op te zetten en veilig te communiceren. Beveiliging van de verbinding is uiteraard erg belangrijk. Bekijk enkele apps waar aanbieders goede ervaringen mee hebben:

 • Lifesize: video conferencing en geschikt voor groepsbehandeling, deelnemers hebben alleen een internetverbinding, camera, microfoon en browser nodig (een telefoon is dus voldoende).
 • Vicasa: Vicasa is ontwikkeld voor beeldbellen tussen behandelaar en cliënt. Verbindingen via Vicasa zijn veilig, waarmee de informatieveiligheid geborgd is.
 • Zivver: met behulp van Zivver is het mogelijk om veilig via e-mail contact te hebben met cliënten en met andere zorgaanbieders cliëntinformatie te delen. Ook bestanden worden veilig gedeeld.

Praktische tips

Vooral bij groepsbehandeling, is het belangrijk om duidelijke spelregels te hebben bij videobellen. Onderstaande tips helpen bij het opzetten van een effectieve video-vergadering:

 • Gebruik waar mogelijk een headset
 • Zet uw microfoon uit als u niet praat
 • Praat niet door elkaar heen
 • Stel een voorzitter aan die deelnemers het woord geeft
 • Deelnemers die iets willen zeggen steken hun vinger op
 • Steek een duim op als u het ergens mee eens bent, veel “ja” en “oké” zeggen werkt verstorend

Juist in coronatijden is het volgens neuropsycholoog Erik Scherder belangrijk om in beweging te komen: “Het gevaar is dat mensen het ‘thuiszitten’ letterlijk gaan nemen. Door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wilt.”, aldus Scherder. Samen met collega’s Leonard Hofstad (hoogleraar cardiologie) en Eric van Gorp  (hoogleraar klinische virologie) pleit hij ervoor dat het kabinet deze boodschap net zo belangrijk maakt als bijvoorbeeld het handen wassen. Het drietal vindt dat men niet te passief moet reageren op het coronavirus: “Je kunt zeggen: ik laat het allemaal maar over me heen komen, maar je kunt je ook afvragen: wat kan ik zelf doen om gezond te blijven? 70 procent van de Nederlanders haalt de beweegnorm niet. Dit virus zou de trigger kunnen zijn voor veel mensen om juist in beweging te komen.” Ook helpt bewegen als je je down voelt door bijvoorbeeld al het negatieve nieuws. De dopamine die je dan aanmaakt zorgt voor een goed gevoel en bestrijdt futloze gedachten. Dus blijf in beweging en maak gebruik van onderstaande beweegtips.

Voor u alleen:

Samen met uw kinderen:

Samen met uw collega’s:

19 maart 2021 Hoezo is thuis sporten saai? Klik hier om te zien hoe je fit kan blijven zonder dat je deur daarvoor uit hoeft. Zelfs (online) shoppen zorgt ervoor dat je straks zonder extra kilo’s de lockdown uitkomt.

12 maart 2021 We mogen vanaf dinsdag 16 maart gelukkig weer iets meer op sportgebied, maar sporten in bijvoorbeeld teamverband zit er nog niet echt in. Gelukkig zijn er in huis ook genoeg manieren om je dagelijkse portie beweging te krijgen.

2 maart 2021 Tijdens de de eerste lockdown waren we allemaal nog gemotiveerd om lekker aan het bewegen te blijven. Hoe anders is dat nu, terwijl het nog altijd net zo belangrijk is. Daarom vandaag een aantal tips om je mentale toestand wat betreft het bewegen te verbeteren.

24 februari 2021 Kom er achter of tennis of padel iets voor jouw zoon of dochter is. geeft aanstaande vrijdag tegen een kleine vergoeding tennis- en padelles voor jeugd tot en met 17 jaar.

16 februari 2021 In de voorjaarsvakantie op woensdag 24 februari organiseren wij “De Zwemles Speurtocht’. Deze gratis speurtocht is rond Sportcentrum De Koploper en zit vol met spelelementen die met zwemlessen te maken hebben.

9 februari 2021 Heerlijk natuurlijk die sneeuw, maar je merkt wel dat het bewegen ineens veel meer van je conditie vergt. Daarom deze 10 tips over hoe je de sneeuw tijdens het wandelen trotseert.

2 februari 2021 De ouderen komen door corona een stuk minder de deur uit. Het gevolg is dat ze minder bewegen, en dat bewegen is nou juist zo belangrijk voor deze doelgroep. Met deze 7 simpele oefeningen, die je gewoon in huis kunt doen, blijf je vitaal en voorkom je de kans op bijvoorbeeld een val.

25 mei 2020 Wij hebben drie korte, leuke en laagdrempelige beweegfilmpjes van onze partner Topfit-Fysiotherapie voor senioren verzameld. Door in beweging te blijven ervaart deze doelgroep dat de dagelijkse handelingen in huis makkelijker gaan.

Les 1
Les 2
Les 3

20 mei 2020 Wandelen, hardlopen of fietsen, allemaal leuke manieren om je dagelijkse portie aan beweging te krijgen. Maar heb je weleens aan steppen gedacht? Je bouwt zo op een leuke, veilige en effectieve manier conditie op. Neem eens een kijkje bij onze partner Steppin Lelystad. Ook in deze tijd kun je een mooie step huren!

18 mei 2020 Vandaag geen beweegtip, maar voedingstips. Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, blijft je algehele weerstand zo hoog mogelijk. Je lichaam is zo beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen, zoals COVID-19, te bestrijden. Je wordt daardoor vaak minder snel of hevig ziek. Mocht je toch ziek worden, dan herstel je meestal sneller. Daarom een aantal adviezen van het Voedingscentrum:

 • Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit.
 • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst.
 • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
 • Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
 • Eet dagelijks een handje ongezouten noten.
 • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
 • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.

13 mei 2020 Ga eens lekker aan de wandel! Wist je dat dat goed is voor het geheugen, de hersenen en de botten? Hieronder een aantal feitjes over de kracht van wandelen.

Wandelfeitjes

11 mei 2020 Een beweegtip die alles te maken heeft met toewerken naar dat ene doel. Fit worden of blijven wordt namelijk makkelijker als je doelen stelt. Je wordt zo ook nog eens sneller fitter. Wil je bijvoorbeeld 100 keer kunnen opdrukken zal het beter gaan als je elke dag je aantal repetities uitbreidt. Hieronder een mooie uitdaging die pittig maar haalbaar is.

Trainingsschema

6 mei  2020 Vandaag een tip voor de thuiswerkers onder ons. Het kan namelijk goed zijn dat jullie lichamelijke klachten hebben, omdat je werkplek wat minder goed is ingesteld. Het gaat dan vooral om schouder en- nekklachten. Fysiotherapeut Iris Barten van KernGezond Lelystad laat hier zien wat je kan doen om dit tegen te gaan!

4 mei 2020 Nu kinderen weer naar hun sportclub mogen, is het misschien leuk om te weten dat sporten niet alleen gezond is voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Kijk maar eens naar dit filmpje  waarin hersenwetenschapper Erik Scherder in Het Klokhuis vertelt waarom dat zo is.

29 april 2020 Iris laat jullie zien hoe je eenvoudig zelf een hindernisparcours maakt. Goed voorbeeld doet goed volgen, toch?

27 april 2020 Onze Jiska daagt jullie uit de 7 dagen challenge te doen. Doe mee, zodat je deze week weer voldoende beweegt.

24 april 2020 Humanitas Afdeling Lelystad-Dronten is er voor iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan advies bij schulden, rouwverwerking of opvoeden. Zie je het, om wat voor reden dan ook, allemaal even niet meer zo zitten, klop dan digitaal aan bij deze stichting.

23 april 2020 Topjudoka Kim Polling laat kinderen op een ontzettend leuke manier kennismaken met judo. Twee riemen, een rugzak, een fles water en een bank, meer is er niet voor nodig. Veel succes!

22 april 2020 Uit onderzoeken blijkt dat de spierkracht op latere leeftijd nog met 40 procent kan toenemen en dat beweging ervoor zorgt dat het risico op dementie, Alzheimer en andere chronische ziektes verlaagt. Ook val je minder snel en ben je langer zelfredzaam. Het is dus belangrijk dat je je houdt aan de beweegrichtlijnen van dagelijks 30 minuten matig actief bewegen en tweemaal per week bot- en spierversterkende oefeningen. Door deze oefeningen te doen zet je al een behoorlijke stap in de goede richting.

21 april 2020 Bewegen zorgt ervoor dat je conditie op peil blijft, maar het is ook goed voor de gezondheid en het helpt om in deze tijden je gedachten te verzetten. Volg daarom de tips van AV Spirit.

20 april 2020 Vandaag komt de tip van Patrick Boelhouwer. Onze buurtsportcoach Gezondheid & Sociaal domein brengt met zijn workouts jullie op een leuke manier in beweging. De eerste vind je hieronder. De nieuwe verschijnen telkens onder het kopje ‘Workouts Sportbedrijf’ op deze pagina.

17 april 2020 Het kan best lastig zijn voor ouders met een nog heel jong kind om een goed moment te vinden om aan je fitheid te werken. Maar wist je dat je ook prima samen met je baby/dreumes een workout kan doen? Sterker nog de kleine heeft een ideaal gewicht voor de workout en in het geval van onze collega Patrick wordt zijn haar ook nog eens gekamd.

16 april 2020 In deze coronatijd is het belangrijk dat je gezond en gedoseerd eet. Dat is goed voor je gezondheid en het voorkomt dat je kilo’s zwaarder wordt. Het Voedingscentrum  geeft tips:

 1. Hou je normale eetpatroon aan. Een nieuwe omgeving nodigt uit om nieuwe gewoontes te beginnen. Doe dat niet en hou je aan wat je normaal op werk ook deed.
 2. Werk niet door tijdens de lunch. Als je iets anders doet eet je vaak toch meer. Neem dus even de tijd voor de lunch.
 3. Hou je ook aan de hoeveelheden. Eet niet meer dan je nodig hebt. Je zal zien dat je in deze situatie ook iets minder eten nodig hebt.
 4. Richt je huis gezond in. Leg bijvoorbeeld het slechte eten buiten het zicht, of richt je werkplek ver van je koelkast in.

15 april 2020 Een tip over bellen en dan niet over het contact zoeken met een ander via een telefoon, maar het blazen ervan. Oftewel bellenblazen, een leuke buitenactiviteit en dit heb je er voor nodig:

– lege fles;
– oude sok;
– stukje tape (of elastiekje);
– afwasmiddel.

Hoe je te werk gaat, zie je in dit filmpje.

14 april 2020 Deze onzekere coronatijd kan veel doen met je mentale gesteldheid.We zitten de hele dag op elkaars lip en krijgen weinig indrukken van buitenaf. Misschien werkt mindfulness of meditatie wel voor jou. Dit soort trainingen zorgen voor:

– verminderd piekeren;
– minder stress;
– een verbeterd werkgeheugen;
– een verbeterde concentratie;
– een minder snelle reactie vanuit emotie;
– een flexibelere houding tegen verandering;
– verbeterde relaties en empathie.

Lijkt het je wat? Download dan bijvoorbeeld de gratis app van Headspace. De trainingen kosten je maar 5 minuten per dag.

13 april 2020 Speel het bordspel dat speciaal gemaakt is voor de coronatijd! Tijdens het spelen van de Corona Fitness Game beweeg je namelijk veel. Het bordspel is bedacht door progress performance center en print je gratis uit op papier via hun Facebookpagina. Vanwege ‘wegwaaigevaar’ is #blijfbinnen ook gelijk van toepassing. Veel speelplezier!

13 april 2020 Komen de muren al op je af? Wil je heel graag blijven sporten maar heb jij geen idee hoe je dit aan moet pakken op dit moment? Watsonpowerfitness zet zijn trainingen één op één voort in de buitenlucht! En natuurlijk worden ook daar de nodige richtlijnen gehanteerd. Bij interesse neem vrijblijvend contact op met Watsonpowerfitness.

10 april 2020 Een tip voor de allerkleinsten. Het zijn lange dagen thuis met je peuter, zeker als het regent en je niet naar buiten kunt. Dutch Gymnastics KNGU heeft de volgende drie leuke beweegtips, zodat je peuter toch zijn energie kwijt kan:

 1. Samen de trap op en af gaan geeft plezier en is super goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Natuurlijk sta jij ook op de trap onder je kind voor de veiligheid.
 2. Rol twee kranten op tot een koker en plak ze vast met een plakbandje. Geef je kind een koker en speel tikkertje. Probeer bijvoorbeeld elkaars schouders te tikken.
 3. Blaas een of meerdere luchtbedden half op. Laat je kind daar over heen kruipen, rollen en ravotten om zo aan de slag te gaan met zijn balans. Daag daarna je kind uit, kun je er ook over heen lopen?

9 april 2020 Als je thuiswerkt en thuisonderwijs geeft dan zit je lange tijd achterelkaar heel veel. Daarom vijf tips om daar verandering in te brengen.

1. Wandel tijdens het telefoneren.
2. Zet een wekker om af en toe een wandeling te maken.
3. Ga in je lunchpauze een stukje wandelen.
4. Werk op grote afstand van het koffiezetapparaat.
5. Wilde je altijd al aan een spiergroep werken, dan is nu de kans. Zet je wekker om de zoveel tijd en train. Zo kom je ook nog eens de ‘quarantaine’ uit met een strak lijf.

8 april 2020 Uniek Sporten heeft met alle partners iets bedacht om mensen met een beperking in coronatijden in beweging te krijgen en te houden. Kijk maar naar dit filmpje. Hier vindt je nog meer beweegtips.

7 april 2020 Veel bewegen is normaal gesproken al heel belangrijk, maar nu in coronatijden helemaal. Onze partner Kubus Lelystad roept jullie met de Kubus Dance Chain op om te gaan dansen. Schuif alle tafels en stoelen aan de kant en doe ook mee aan deze online kettingdans! Dans en film 20 seconden van hetzelfde nummer en stuur het op. Kubus monteert het tot één flitsende dansclip.

6 april 2020 Het werk gaat gewoon door, maar je kinderen moeten ook thuisonderwijs krijgen. Met een beetje goed plannen is dit nog best goed te combineren, maar het huishouden gaat ook nog gewoon door. Om er voor te zorgen dat alleen de was doordraait en niet jijzelf, doe je de Sokkenrace. Jij en je kind(eren) zijn in beweging, jullie werken aan het huishouden en kinderen leren er ook nog eens iets van. 😉!

3 april 2020 Een tip om onze kwetsbare inwoners te helpen. Door het coronavirus is het mogelijk dat jouw vader en moeder bijvoorbeeld niet zelf de boodschappen durven te doen. Lukt het jou niet dat voor ze te doen, dan kun je deze organisaties inschakelen. Ze doen veel meer dan alleen maar boodschappen. Zo bestrijden ze ook de eenzaamheid

2 april 2020 Het is ontzettend belangrijk dat ouderen blijven bewegen.  Dat versterkt namelijk hun afweersysteem. Wij raden daarom het beweegprogramma voor ouderen van Goldensports aan. Deze leuke trainingen duren 30 minuten en je kunt gemakkelijk thuis meedoen. Dat half uur is ook nog eens precies voldoende om aan de dagelijkse beweegnorm te voldoen.

1 april 2020 Wandelnet biedt twee mooie en gratis wandelroutes door Lelystad aan. Zorg wel dat je alleen loopt en 1,5 meter afstand houdt als je mensen tegenkomt.

31 maart 2020 Weet jij niet zo goed welke bewegingsoefeningen je kunt doen? Kijk dan eens op de Facebookpagina Pouw & Veer PT. Elke dag komt er een aantal tips voorbij waarmee jij de dag doorkomt!

30 maart 2020 Slaat de verveling al toe? Niet nodig hoor. Zo ga je de verveling uit de weg.  Inventariseer in je huis en tuin wat er allemaal voor (schoonmaak)klussen gedaan kunnen worden. Denk hierbij ook op langer termijn, haal bijvoorbeeld een schilderbeurt naar voren. Op een ladder bewaar je altijd 1,5 meter afstand! Schrijf de klussen op en maak een planning. Je bent dan in één klap van je verveling af, je krijgt beweging en na de coronacrisis heb je zeeën van tijd om leuke dingen te doen.

27 maart 2020 Een beweegtip voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij hebben meer risico om in een sociaal isolement te raken en hun afweersysteem is kwetsbaarder. Bewegen leidt de eenzaamheid af en versterkt het afweersysteem. Daarom deze drie trainingen die je thuis kunt doen, ook in je rolstoel:

TOPFIT Seizoen 1 Training 1
TOPFIT Seizoen 1 Training 2 
TOPFIT Seizoen 1 Training 3 

26 maart 2020 Hieronder een paar leuke activiteiten waarbij je het veelbesproken toiletpapier nodig hebt.  Je blijft zo lekker in beweging.

Bowlen
Je hebt nodig 11 rollen, 1 als ‘bowling’ rol en de rest als ‘pin’ rollen. Hoe groter de afstand hoe moeilijker je het maakt.

Ringwerpen
Zet een toilethouder in de kamer, pak een wc rol en probeer deze van een afstandje in de houder te gooien.

Verstoppertje
Verstop de wc rol en laat je kind(eren) deze zoeken. Hoe lang duurt het voordat de rol gevonden is of wie heeft hem het eerste gevonden? Alvast een goede oefening voor Pasen.

Spellen 1 en 3 zijn ook zonder toiletrol te spelen (ja echt waar!), dus mocht je er niet genoeg hebben vervang ze dan door bijvoorbeeld flessen en/of ballen.

25 maart 2020 Misschien ben je het niet gewend en moet je door het coronavirus dat nu ineens thuiswerken. Heb je dan ook nog kinderen, dan kan het best lastig zijn om te werken, thuisonderwijs te geven en ook nog eens voldoende te bewegen. De website van Werken in de sport geeft daarom 10 gouden tips om de thuiswerkdagen goed door te komen.

24 maart 2020 Zoals onze koning reeds aangaf, “Het coronavirus kunnen we niet stoppen, maar het eenzaamheidsvirus wel.” Wij van Sportbedrijf Lelystad dagen de inwoners van Lelystad uit om zoveel mogelijk kaartjes of tekeningen te sturen naar de verzorgingstehuizen van Woonzorg Flevoland – Lelystad. Richt je kaartje aan medewerker Janine Marrink en stuur hem naar Woonzorgcentrum De Uiterton, Marktstraat 1 8224 MA in Lelystad. Uit voorzorg worden de kaartjes en tekeningen pas na 24 uur aangeboden.

23 maart 2020 Psycholoog Najla vertelt je hoe je het beste en zonder angst de ‘coronadagen’ doorkomt.

20 maart 2020  Scholengemeenschap Lelystad houdt een zogeheten stayfitchallenge. Elke dag een andere oefening van planken tot squaten en van opdrukken tot hardlopen. Een mooi uitdaging waarbij je genoeg beweging krijgt en dat is erg belangrijk in coronatijden.

Patrick Boelhouwer, buurtsportcoach Gezondheid & Sociaal domein, Timothy Watson van Watsonpowerfitness en Marleen Pouw (Pouw & Veer PT) zorgen ervoor dat je je noodzakelijke portie aan beweging krijgt.

27 - 11 - 2021

Nieuwe coronamaatregelen vanaf zondag 28 november

Laatst bijgewerkt: zondag 28 november om 20.00 uur De uitwerking van alle maatregelen is op dit moment nog niet bekend….

Lees meer
Klantensysteem 26 - 11 - 2021

Sportcentrum De Koploper verbetert met nieuw systeem de dienstverlening

Om onze online dienstverlening te verbeteren, stappen wij met ingang van woensdag 1 december 2021 over naar een nieuw systeem….

Lees meer
Vacature 25 - 11 - 2021

Vacature sporthalbeheerder

Voor de afdeling Bedrijfsvoering zijn wij op zoek naar een sporthalbeheerder voor 20 uur per week. Het gaat om een…

Lees meer
Vacature 19 - 11 - 2021

Vacature directeur-bestuurder

NV Sportbedrijf Lelystad is op zoek naar een directeur-bestuurder. De procedure is in handen van K + V.  NV Sportbedrijf…

Lees meer
Bewegen in de buitenlucht 16 - 11 - 2021

Sportbedrijf Lelystad geeft lucht om in te bewegen

Lelystad is een gloednieuw online routeplatform rijker. Op het platform kunnen Lelystedelingen inmiddels al ruim 75 routes terugvinden. Elke drie…

Lees meer
Inzamelpunt Sportspullenbank 12 - 11 - 2021

Sportspullenbank zamelt sportspullen in via inleverpunten

Lelystedelingen kunnen voortaan hun gebruikte sportkleren en sportspullen voor de Sportspullenbank inleveren via inzamelpunten in de stad. De Sportspullenbank zorgt…

Lees meer
04 - 11 - 2021

Gevolgen coronamaatregelen voor zwembad De Koploper

Laatst bijgewerkt: maandag 15 november om 14.45 uur Op vrijdag 12 november, binnen twee weken na de laatste persconferentie, vond…

Lees meer
30 - 10 - 2021

Sport en bewegen dichterbij de inwoners door nieuwe website

Om sport en bewegen zichtbaar en bereikbaar te maken voor iedereen in Lelystad introduceerde Sportbedrijf Lelystad op dinsdag 24 augustus…

Lees meer
Samen op stap 28 - 10 - 2021

519 senioren zijn Samen op Stap gegaan

Tussen 12 juli en 30 augustus hebben 519 senioren deelgenomen aan het zomerprogramma Samen op Stap. Dit programma is door…

Lees meer
Sociaal Vitaal 15 - 10 - 2021

Senioren uit de Waterwijk en Boswijk doen mee aan de Sociaal Vitaal-fitheidstest

Ruim 200 senioren hebben deelgenomen aan de fitheidstest voor het beweegprogramma Sociaal Vitaal in de Boswijk en de Waterwijk. De…

Lees meer