Terug

Hockeyvereniging MHCL is eerste rookvrije sportclub

‘Wij willen de jeugd niet confronteren met roken’

‘Rookvrij terrein. Op weg naar een rookvrije generatie’, staat er op de informatieborden en posters die aan het toegangshek, in het clubgebouw en langs de velden van MHCL hangen. De hockeyvereniging is als eerste sportclub in Lelystad een rookvrije accommodatie geworden. “Daar zijn we heel trots op”, zegt voorzitter Peter Hekking enthousiast.

“En weet je wat zo mooi is? Het is eigenlijk al zo geaccepteerd dat we het niet hoeven te handhaven. Het terrein is ook helemaal schoon”, zegt hij als hij vanuit het clubhuis het voorplein oploopt. “Oké, we vinden nog wel eens verdwaalde peuken. Van rokers die het écht niet konden laten”, zegt hij met een knipoog. Hij pakt de peuken op en gooit ze weg. “Dat doen we dus gelijk. Vroeger was daar haast geen beginnen aan.”

Speciale rooktegel
MHCL is met de gemeente in gesprek over een speciale rooktegel voor op de parkeerplaats, ver uit de buurt van hockeyende kinderen. “Zo’n rooktegel heeft een roestvrijstalen emmer die een halve meter de grond in gaat. Daar belanden de peuken in. Met als grote voordeel dat er geen brand kan ontstaan en dat je dus geen losse peuken over het terrein hebt.”

Het bestuur van de hockeyvereniging legde haar leden vorig jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering het plan voor om een rookvrije sportaccommodatie te worden. Waarmee roken rondom de velden, het voorplein en in het clubgebouw tot het verleden behoorde. Roken in de kantine was al taboe, maar een enkele roker van een bezoekende club liep nog wel eens naar binnen met een sigaret.

‘Rookvrij is helemaal ingeburgerd’
Nu hangen er overal borden om rokers erop te wijzen. “Kijk, we voeren geen politiebewind. Als we iemand zien roken, verzoeken we diegene vriendelijk om naar de parkeerplaats te gaan. Daar mag worden gerookt.”

Het is eigenlijk al helemaal ingeburgerd, merkt Hekking. Als er al mensen worden aangesproken zijn het vaak grootouders die naar een wedstrijd of training komen kijken of bezoekende clubs. “Gelukkig worden steeds meer sportclubs rookvrij.”

Bij MHCL willen ze de jeugd niet meer confronteren met roken. Zien roken doet nu eenmaal roken en meeroken is ook schadelijk voor de gezondheid. “Roken is niet meer van deze tijd. Het is sociaal niet meer gewenst.”

Gezonde kantine
Maar daar blijft het niet bij. MHCL heeft ook een gezonde kantine en dat is beloond met zilver door Team:Fit, die sportclubs helpt in het aanbieden van gezonde producten. Zilver betekent dat de kantine (in dit geval MHCL) de gezonde smaak te pakken heeft. Eén blik op de menukaart en het ruime assortiment lekker belegde broodjes springt gelijk in het oog. “We hebben zeker ook wel patat en snacks, maar we bieden nu een alternatief. Onze kantinemedewerkers attenderen onze bezoekers daar ook op.”

Bij MHCL zitten ze niet stil. Er zijn nog plannen genoeg. Om de verlichting op het veld te vervangen voor energiezuinige ledlampen, bijvoorbeeld. Ook heeft de vereniging een eigen waterpomp om zelf grondwater omhoog te pompen voor het waterveld.  “Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons.”

Foto: Fotostudio Wierd

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

Restaurant De Inloper 21 - 02 - 2020

‘Gezondheidsmedaille’ voor restaurant De Inloper

Restaurant De Inloper heeft de bronzen medaille voor gezonde kantines gekregen. Team:Fit, een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, deelt…

Lees meer
Atletiekbaan 21 - 02 - 2020

Sportbedrijf beweegt mee met inwoners met beperking

Sportbedrijf Lelystad stimuleert zoveel mogelijk inwoners om te bewegen. Iedereen moet sportief mee kunnen doen. Het is daarom ook dat…

Lees meer
17 - 02 - 2020

Derde groep van Skills4Life binnenkort van start

Skills4Life is een leefstijlprogramma voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die hulp nodig hebben bij het maken van…

Lees meer
Zwembad De Koploper 14 - 02 - 2020

Zo houden wij alles veilig

Veiligheid en hygiëne boven alles, dat is één van de motto’s van het Sportbedrijf Lelystad. Al eerder deden we een…

Lees meer
13 - 02 - 2020

Vacature coördinator Sportprogrammering

Ben jij een ster in het bedenken van nieuwe en eigentijdse sport- en beweegactiviteiten? Heb jij een frisse kijk op…

Lees meer
11 - 02 - 2020

Samen naar een vitaal Lelystad!

Al 20 jaar bouwt Sportbedrijf Lelystad mee aan een vitale stad. Een stad waarin iedereen sportief mee kan doen. Een…

Lees meer
11 - 02 - 2020

Nieuwe website Sportbedrijf Lelystad

Welkom op onze nieuwe website! We hopen dat we met onze nieuwe website en de aanpassingen die we hebben gedaan…

Lees meer
Caribisch zomercarnaval discozwemmen 07 - 02 - 2020

Discozwemmen brengt jeugd in zomerse sferen

Het is vrijdagavond 28 februari één groot carnaval in zwembad De Koploper. De eerste discozwemavond van 2020 staat namelijk in…

Lees meer
Zwembad De Koploper 04 - 02 - 2020

Ruimere openingstijden in voorjaarsvakantie

Kom gezellig zwemen in zwembad De Koploper in de voorjaarsvakantie van maandag 17 tot en met zondag 23 februari. Tijdens…

Lees meer
27 - 01 - 2020

Vacature sportkaderleden

Ben jij een echte spring in het veld? Maak jij iedereen enthousiast tijdens de sportles? Kun jij goed zelfstandig werken,…

Lees meer