Terug

Hockeyvereniging MHCL is eerste rookvrije sportclub

‘Wij willen de jeugd niet confronteren met roken’
‘Rookvrij terrein. Op weg naar een rookvrije generatie’, staat er op de informatieborden en posters die aan het toegangshek, in het clubgebouw en langs de velden van MHCL hangen. De hockeyvereniging is als eerste sportclub in Lelystad een rookvrije accommodatie geworden. “Daar zijn we heel trots op”, zegt voorzitter Peter Hekking enthousiast.

“En weet je wat zo mooi is? Het is eigenlijk al zo geaccepteerd dat we het niet hoeven te handhaven. Het terrein is ook helemaal schoon”, zegt hij als hij vanuit het clubhuis het voorplein oploopt. “Oké, we vinden nog wel eens verdwaalde peuken. Van rokers die het écht niet konden laten”, zegt hij met een knipoog. Hij pakt de peuken op en gooit ze weg. “Dat doen we dus gelijk. Vroeger was daar haast geen beginnen aan.”

Speciale rooktegel
MHCL is met de gemeente in gesprek over een speciale rooktegel voor op de parkeerplaats, ver uit de buurt van hockeyende kinderen. “Zo’n rooktegel heeft een roestvrijstalen emmer die een halve meter de grond in gaat. Daar belanden de peuken in. Met als grote voordeel dat er geen brand kan ontstaan en dat je dus geen losse peuken over het terrein hebt.”

Het bestuur van de hockeyvereniging legde haar leden vorig jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering het plan voor om een rookvrije sportaccommodatie te worden. Waarmee roken rondom de velden, het voorplein en in het clubgebouw tot het verleden behoorde. Roken in de kantine was al taboe, maar een enkele roker van een bezoekende club liep nog wel eens naar binnen met een sigaret.

‘Rookvrij is helemaal ingeburgerd’
Nu hangen er overal borden om rokers erop te wijzen. “Kijk, we voeren geen politiebewind. Als we iemand zien roken, verzoeken we diegene vriendelijk om naar de parkeerplaats te gaan. Daar mag worden gerookt.”

Het is eigenlijk al helemaal ingeburgerd, merkt Hekking. Als er al mensen worden aangesproken zijn het vaak grootouders die naar een wedstrijd of training komen kijken of bezoekende clubs. “Gelukkig worden steeds meer sportclubs rookvrij.”

Bij MHCL willen ze de jeugd niet meer confronteren met roken. Zien roken doet nu eenmaal roken en meeroken is ook schadelijk voor de gezondheid. “Roken is niet meer van deze tijd. Het is sociaal niet meer gewenst.”

Gezonde kantine
Maar daar blijft het niet bij. MHCL heeft ook een gezonde kantine en dat is beloond met zilver door Team:Fit, die sportclubs helpt in het aanbieden van gezonde producten. Zilver betekent dat de kantine (in dit geval MHCL) de gezonde smaak te pakken heeft. Eén blik op de menukaart en het ruime assortiment lekker belegde broodjes springt gelijk in het oog. “We hebben zeker ook wel patat en snacks, maar we bieden nu een alternatief. Onze kantinemedewerkers attenderen onze bezoekers daar ook op.”

Bij MHCL zitten ze niet stil. Er zijn nog plannen genoeg. Om de verlichting op het veld te vervangen voor energiezuinige ledlampen, bijvoorbeeld. Ook heeft de vereniging een eigen waterpomp om zelf grondwater omhoog te pompen voor het waterveld.  “Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons.”

Foto: Fotostudio Wierd

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

07 - 12 - 2023

Aangepaste openingstijden tijdens kerstvakantie

De kerstvakantie staat voor de deur en daarom hebben we van maandag 25 december 2023 tot en met zondag 7…

Lees meer
07 - 12 - 2023

Vacature Assistent-bedrijfsleider horeca (32 uur)

Een vrolijke noot Het is de toon die de muziek maakt en jij brengt elke dag een positieve vibe. Samen…

Lees meer
07 - 12 - 2023

Vacature Aquasportinstructeur (invalbasis of 3-10 uur per week)

Ben jij energiek? Sta jij graag voor een groep? Niet bang om nat te worden? En breng jij iedereen in…

Lees meer
30 - 11 - 2023

Data Sportspullenbank 2024 bekend

Lelystedelingen die het financieel zwaar hebben, kunnen in 2024 (weer) terecht bij de Sportspullenbank. Dit na een succesvol jaar in…

Lees meer
30 - 11 - 2023

Winactie: Test de stormbanen, stem op jouw favoriet en maak kans op mooie prijzen

Op zaterdag 9 en zondag 10 december kun jij tijdens het recreatief zwemmen twee gloednieuwe stormbanen te testen. De stormbanen…

Lees meer
28 - 11 - 2023

De BedrijvenMudRun komt terug op zaterdag 31 augustus 2024!

Op zaterdag 31 augustus 2024 organiseert Sportbedrijf Lelystad, in samenwerking met KernGezond, de tweede editie van de BedrijvenMudRun in het…

Lees meer
24 - 11 - 2023

Sportcentrum De Koploper verlengt Keurmerk Veilig & Schoon

Sportbedrijf Lelystad heeft met succes het Keurmerk Veilig & Schoon voor Sportcentrum De Koploper verlengd. De audit resulteerde in een…

Lees meer
Vacature 20 - 11 - 2023

Vacature Zwemonderwijzer Zwem-ABC en Aquasport

Werken bij het leukste zwembad van Flevoland?  Sta jij graag in het water en langs de badrand?  Wil jij onze…

Lees meer
16 - 11 - 2023

Lelystadse sportkampioenen gezocht voor sportverkiezingen 2023

Sportbedrijf Lelystad organiseert op zaterdag 20 januari de Lelystadse Sportverkiezingen 2023 in het Agora Theater. Op deze unieke verkiezingsavond staat…

Lees meer
10 - 11 - 2023

Wedstrijdzwemmen is voor iedereen!

Zwemmen is goed voor lichaam en geest. Als je beperkt bent is dit nog geen beperking om aan wedstrijdzwemmen mee…

Lees meer