Terug

Wedstrijdzwemmen is voor iedereen!

Zwemmen is goed voor lichaam en geest. Als je beperkt bent is dit nog geen beperking om aan wedstrijdzwemmen mee te kunnen doen. Bij Batavia Swim zijn er de kennis en de mogelijkheden om iedereen goed te kunnen begeleiden. Wel is het zo dat de eis wordt gesteld van minimaal zwemdiploma B, omdat wedstrijdzwemmen wel enige zwemvaardigheid vereist.

Er is geen verplichting om aan wedstrijden deel te nemen als je op wedstrijdzwemmen zit. Het is ook mogelijk om alleen aan de trainingen deel te nemen en op die manier toch te kunnen genieten van het wedstrijdzwemmen.

Beperking
Onder een beperking in het wedstrijdzwemmen bij Batavia Swim wordt verstaan, bijvoorbeeld:
– een lichamelijke beperking
– een visuele beperking
– een auditieve beperking
– een verstandelijke beperking
– een chronische aandoening
– een meervoudige beperking

De zwemmers met een beperking worden ingedeeld naar leeftijd en kunnen. Zodoende kunnen ze ook in banen ingedeeld worden bij de kinderen zonder een beperking. Er wordt geen onderscheid gemaakt en Batavia Swim denkt dan ook niet in hokjes maar in personen. Bij Batavia Swim vinden ze dat iedereen een eerlijke kans verdiend om mee te kunnen doen met wedstrijdzwemmen.

Jesse Bruines
Jesse Bruines (18) is één van de unieke sporters bij Batavia Swim en doet al 9 jaar aan wedstrijdzwemmen. Hij is te vroeg geboren daardoor heeft hij de beperking Cerebrale Parese (CP) opgelopen.

Cerebrale Parese is een spierziekte waarbij de spieren in het lichaam de spanning zelf niet meer kunnen regelen. Nadat Jesse zijn C-diploma had gehaald, wilde hij heel graag doorgaan met zwemmen en daarom is hij begonnen met wedstrijdzwemmen.

In het begin was het voor Jesse nog best wel moeilijk om te zwemmen met zijn beperking. Hij werd vaak gediskwalificeerd en had moeite om te trainen, maar hij gaf niet op. Nadat hij een paralympische code had aangevraagd om met zijn beperking op een leuke en goede manier te kunnen zwemmen, ging het zwemmen steeds beter.

Jesse heeft zelfs al meegedaan aan verschillende Nederlandse kampioenschappen en mag zichzelf nu drievoudig Nederlands paralympisch kampioen noemen.


Om aandacht te vragen voor sporten met een beperking, waren Tamaryoës Kok, buurtsportcoach Speciale doelgroepen bij Sportbedrijf Lelystad en sporter Jesse Bruines op maandag 6 november te gast bij Omroep Flevoland om hier alles over te vertellen. Zie hieronder hier interview.

Gwyneth van der Spek
Gwyneth van der Spek (12) is ook één van de unieke sporters bij Batavia Swim en doet nu 1 jaar aan wedstijdzwemmen. Zij is met een lichamelijke beperking geboren, namelijk een botvergroeiing. Dit houdt in dat haar onderarm verkort is en mijn voeten staan in een spitsstand.

Toen Gwyneth 4 jaar was, begon zij met zwemmen en heeft zij haar A-, B-,  en C-diploma gehaald. Zwemmen vond ze zo leuk om te doen dat ze hiermee door is gegaan en zodoende ook haar zwemvaardigheid 1, 2 en 3 heeft gehaald. Daarmee waren er verder geen zwemlessen meer om te volgen bij de zwemles en is ze gaan kijken voor een sport die ze kon beoefenen.

Na een tijdje flag football te hebben gedaan, is Gwyneth een proefles wedstrijdzwemmen gaan doen. Tijdens de proefles vond ze het zo fijn om weer in het water te kunnen zijn, waarin ze zich vrij kon bewegen, dat ze besloot om nog een proefles te volgen.

Jesse liet Gwyneth kennis maken met de regels omtrent parazwemmers en zodoende heeft ook Gwyneth zich laten keuren hiervoor. Op 14 mei 2023 heeft Gwyneth een nieuw Nederlands para-record op de 200 meter schoolslag neergezet, waarmee ze het oude record uit 1994 verbrak. Op 21 mei 2023 deed ze hetzelfde op de 50 meter schoolslag.


Zwemmen is leuk!

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

07 - 12 - 2023

Aangepaste openingstijden tijdens kerstvakantie

De kerstvakantie staat voor de deur en daarom hebben we van maandag 25 december 2023 tot en met zondag 7…

Lees meer
07 - 12 - 2023

Vacature Assistent-bedrijfsleider horeca (32 uur)

Een vrolijke noot Het is de toon die de muziek maakt en jij brengt elke dag een positieve vibe. Samen…

Lees meer
07 - 12 - 2023

Vacature Aquasportinstructeur (invalbasis of 3-10 uur per week)

Ben jij energiek? Sta jij graag voor een groep? Niet bang om nat te worden? En breng jij iedereen in…

Lees meer
30 - 11 - 2023

Data Sportspullenbank 2024 bekend

Lelystedelingen die het financieel zwaar hebben, kunnen in 2024 (weer) terecht bij de Sportspullenbank. Dit na een succesvol jaar in…

Lees meer
30 - 11 - 2023

Winactie: Test de stormbanen, stem op jouw favoriet en maak kans op mooie prijzen

Op zaterdag 9 en zondag 10 december kun jij tijdens het recreatief zwemmen twee gloednieuwe stormbanen te testen. De stormbanen…

Lees meer
28 - 11 - 2023

De BedrijvenMudRun komt terug op zaterdag 31 augustus 2024!

Op zaterdag 31 augustus 2024 organiseert Sportbedrijf Lelystad, in samenwerking met KernGezond, de tweede editie van de BedrijvenMudRun in het…

Lees meer
24 - 11 - 2023

Sportcentrum De Koploper verlengt Keurmerk Veilig & Schoon

Sportbedrijf Lelystad heeft met succes het Keurmerk Veilig & Schoon voor Sportcentrum De Koploper verlengd. De audit resulteerde in een…

Lees meer
Vacature 20 - 11 - 2023

Vacature Zwemonderwijzer Zwem-ABC en Aquasport

Werken bij het leukste zwembad van Flevoland?  Sta jij graag in het water en langs de badrand?  Wil jij onze…

Lees meer
16 - 11 - 2023

Lelystadse sportkampioenen gezocht voor sportverkiezingen 2023

Sportbedrijf Lelystad organiseert op zaterdag 20 januari de Lelystadse Sportverkiezingen 2023 in het Agora Theater. Op deze unieke verkiezingsavond staat…

Lees meer
10 - 11 - 2023

Wedstrijdzwemmen is voor iedereen!

Zwemmen is goed voor lichaam en geest. Als je beperkt bent is dit nog geen beperking om aan wedstrijdzwemmen mee…

Lees meer