AV Spirit gaat voor een gezonde sportkantine

Atleten die van de baan stappen en iets willen eten, kunnen nu ook kiezen uit tal van gezondere snacks in de kantine van AV Spirit. De club ging als een van de eerste verenigingen in Lelystad aan de slag met een gezondere sportkantine. En dat kan worden beloond met het predicaat Zilver van Team:Fit.

Het verbouwen van de kantine was aanleiding voor AV Spirit om ook het aanbod onder de loep te nemen. “We wilden kijken of we er meer uit konden halen”, legt kantinecommissielid Jogchum Turksema uit. Dat begon met het aanbieden van een paar bananen op de bar en toen bleek dat daar wel animo voor was, pakte hij het verder op.

Gezondere alternatieven
Dat deed hij met hulp van Team:Fit, dat sportverenigingen in het land helpt om gezondere sportkantine te worden. “De ongezonde producten liggen niet langer in het zicht. Als mensen twijfelen wat ze zullen nemen, dan sturen onze vrijwilligers ze op een leuke manier richting een gezond alternatief.”

Want die zijn er nu voldoende. Wie bijvoorbeeld trek heeft in een ijsje, kan bijvoorbeeld kiezen uit een raketje en een split. “En niet meer de magnums”, vult penningmeester Don Weemering aan. “Natuurlijk vind ik dat een patatje erbij hoort”, zegt Turksema. “Maar we zorgen voor diversiteit door gezonde elementen toe te voegen.”

“Je hebt als vereniging simpelweg de omzet van je kantine ook nodig. Maar wij kiezen er bewust voor om patat heel beperkt aan te bieden. We hebben ook niet de wereld aan snacks, maar bij ons staan de hardlopers op de kaart: frikandellen en kroketten.”

Een kleine menukaart
De tosti’s werden eerst kant-en-klaar ingekocht en worden nu zelf gemaakt. Dus kan er ook voor bruin brood worden gekozen. “Het is ook nog eens veel lekkerder en we kunnen ze nu ook vegetarisch aanbieden. We houden onze menukaart bewust klein, zodat we slim kunnen inkopen en weinig hoeven te verspillen. De ham en kaas van de tosti kunnen we bijvoorbeeld ook gebruiken voor het broodje gezond.”

De penningmeester is blij met de komst van het nieuwe kantinecommissielid. “Het is heel mooi om te zien dat Jogchum zo’n frisse blik heeft. Wij hebben als bestuur de commissie de vrije hand gegeven. Probeer het maar gewoon uit, zonder eerst een hele businesscase te schrijven.”

Bakjes verse aardbeien
Die aanpak blijkt te werken. “Ik ben gewoon begonnen met de gedachte: als het niet opkomt, declareer ik het niet en neem ik het gewoon mee naar huis om het zelf op te eten.” Hij lacht. Dat bleek gelukkig niet nodig. Want het verse fruit vindt gretig aftrek bij evenementen zoals de Wintercup, de Roparun en de Lichtjesloop. Net als de ontbijtkoeken en er wordt meer gratis water aangeboden. “We kijken ook heel erg wat bij het seizoen past. Zo hebben we in het voorjaar tijdens twee evenementen bakjes verse aardbeien aangeboden en die vielen in de smaak. Van de winter verkochten we soep. De reacties zijn erg positief.”

Mochten er aan het einde van het seizoen nog producten over zijn die op moeten, dan heeft Turksema daar ook wel een idee voor. “Dan maken we er een gezellige avond van, met pubquiz bijvoorbeeld en maken we ondertussen de voorraad op.” De penningmeester knikt goedkeurend. “Wij zijn blij dat er binnen onze vereniging jonge mensen zijn die vol goede ideeën zitten. Het bestuur staat hiervoor open.”

 

Foto: Lelyfoto