Een leven lang in beweging door Scholierensport

In Lelystad zijn relatief weinig kinderen lid van een sportvereniging; bijna 17% minder dan het landelijk gemiddelde*. Sportbedrijf Lelystad zet zich samen met de sportaanbieders in om meer kinderen structureel te laten sporten, onder meer met het programma Scholierensport.

“Jong geleerd is oud gedaan”, zegt Remco de Kort, buurtsportcoach bij het Sportbedrijf. “Voor kinderen die nu regelmatig sporten en bewegen is de kans groter dat zij dit hun hele leven blijven doen, waardoor zij gezonder en mentaal sterker door het leven gaan. De sportverenigingen bieden hiervoor de structuur. Zij creëren een plezierige en veilige sportomgeving en helpen kinderen hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.”

Kennismaken met het sportaanbod in Lelystad
Scholierensport is speciaal opgezet om Lelystadse kinderen op een toegankelijke manier kennis te laten maken met het aanbod van sportverenigingen. Dit schooljaar bieden 22 verenigingen via de website www.scholierensport.nl kennismakingscursussen aan. Remco de Kort: “Deze cursussen zijn wezenlijk anders dan de standaard proefles. Kinderen maken tijdens meerdere lessen kennis met een bepaalde sport en kunnen na afloop dus goed uitleggen waarom ze een sport wel of juist niet leuk vinden. Door verschillende cursussen te volgen vinden ze een sport die echt bij hun past en die ze met plezier blijven doen. Zo gaat het aantal kinderen dat structureel beweegt bij een vereniging omhoog.”

Ook voor kinderen met een beperking
Scholierensport heeft in het bijzonder aandacht voor leerlingen die door een lichamelijke of verstandelijke beperking een afstand hebben tot het sporten. “Binnen het programma proberen we altijd aanbod te hebben voor de kinderen die binnen het reguliere verenigingsaanbod lastig hun plek kunnen vinden”, vertelt Remco. “Zo heeft ook Fun Diving zich verbonden aan Scholierensport. Zij bieden mensen met een beperking speelse duiklessen aan in het zwembad. Hier is duidelijk behoefte aan: de eerste cursus zat razendsnel vol.”

Meer informatie
Het hele jaar door bieden verschillende verenigingen kennismakingscursussen aan. Kijk op www.scholierensport.nl voor het actuele cursusaanbod.

 

*Bron: KISS-rapportage 2017