Fit & Vitaal: ideaal sportprogramma voor 60-plussers

Fit & Vitaal is hét sportieve programma voor 60-plussers in Lelystad. Elke doordeweekse ochtend kiezen de deelnemers in zwembad De Koploper uit een gevarieerd aanbod met banenzwemmen, recreatief zwemmen en diverse aquasporten. Karin Weijmer is de enthousiaste instructrice van de aquasporten Senioren Fit en Fifty-Fit en is al bijna 12,5 jaar in dienst bij Sportbedrijf Lelystad. Als geen ander weet zij hoe gezond en gezellig sporten in het zwembad is.

Karin, wat zijn je werkzaamheden bij het Sportbedrijf?
Naast de Senioren Fit- en Fifty-Fit-lessen geef ik zwemles en baby- en peuterzwemmen. Ook hoort er bij mijn functie als zweminstructeur een stukje toezicht houden en schoonmaak. Het leuke van mijn werk vind ik de afwisseling: ik geef babyzwemmen en Senioren Fit. Dit zijn totaal verschillende lessen.

Wat kunnen de deelnemers verwachten van Fit & Vitaal?
Met een lidmaatschap Fit & Vitaal kunnen zij elke doordeweekse ochtend vanaf 9.45 uur meedoen aan een aquasport-les. Vanaf 10.30 uur is er keuze uit banenzwemmen, fitness & zwemmen, recreatief zwemmen en de aquasport Senioren Fit. Ook hoort er een gratis kopje koffie of thee bij aan de natte bar. Gezellig en gezond dus!

Op welke manier zijn de lessen afgestemd op 60-plussers?
Bewegen in het water is van zichzelf minder blessuregevoelig, maar ik stem de les ook af op de deelnemers. Zie ik veel rode gezichten? Dan doen we het even rustiger aan. Bij Fifty-Fit en Senioren Fit draaien we jaren 80-muziek en soms jaren 60/70-muziek. Lekker even een liedje meezingen hoort er ook bij. Senioren Fit duurt 30 minuten en is dus minder intensief dan de andere aquasportlessen van 45 minuten. Fifty-Fit en Senioren Fit bestaan elke week uit nieuwe oefeningen op andere muziek.

Waarom raad je 60-plussers aan om mee te doen aan Fit & Vitaal?
Het is een ideaal programma om fit te blijven en om sociale contacten op te doen. Twee keer per jaar drink ik samen met de deelnemers een kopje koffie. Dan hoor ik ook terug dat ze het sociale aspect heel prettig vinden. Tegen ouderen wil ik dan ook zeggen: hup, het huis uit en kom gezellig bij ons sporten!

Lees hier meer over Fit & Vitaal.