FloatFit: een bootcamp op het water

Armen voor het lichaam. Balans zoeken. Een voorzichtige draai en dan: plons. Een paar deelnemers van de FloatFit-les van Sportbedrijf Lelystad vallen in het water. Met een grote grijns staan ze razendsnel weer op de mat. Ze laten zich verder opzwepen door de beat die schalt door het instructiebad van De Koploper.

“Het geeft niet als je valt, het is een extra work-out.” Dat zegt Bas Kulderij met een grote glimlach. Moe, maar voldaan puft hij even uit na de les. Dat doet hij samen met Jacqueline Kiezebrink, Daniëlle Polfliet en Jannicke Adam. “In het begin val je vaak van de mat, maar daar hebben wij alleen maar lol om”, zegt Daniëlle. De anderen beamen dat. Bas: “Je kunt het ook rustig aan doen, het veilig houden. Maar als je echt je best doet, raak je uit balans. Dat gebeurt ook door de golven die je buurman of -vrouw maakt.”

Bootcamp op het water
Bas was deze maandagavond de enige man van de circa 20 deelnemers. Hoe dat komt? Hij haalt zijn schouders op. Jacqueline: “Ik denk door het imago. Maar de mannen die hier voor het eerst komen, vinden het zwaar. Het is een bootcamp op het water, een complete work-out waarbij je continu je core gebruikt. En omdat je probeert om in balans te blijven, zet je veel kleine spieren aan het werk.”

FloatFit is anders dan bijvoorbeeld FloatFit Yoga, aquajoggen en hydrospinning, zeggen ze. “Dit is heel afwisselend. Iedere week is anders en je wordt écht uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. De instructeurs zorgen er wel voor dat het leuk is.”

FloatFit draait om stabiliteit, flexibiliteit en kracht. Al balancerend op een drijvende mat zet je diverse spiergroepen aan het werk. Door het zwembad schalt een pompende beat. Jump van Kriss Kross bijvoorbeeld. Een perfect nummer om bijvoorbeeld een paar burpees te doen. De deelnemers zakken in een squat, proberen hun balans te houden, doen een push up en springen omhoog. “Hoger”, roept instructeur Lieke enthousiast. Een paar mensen zwaaien met hun armen, proberen uit alle macht hun evenwicht te vinden en belanden alsnog in het water. “Dat is ook wel lekker verkoelend”, zegt Jacqueline.

Meedoen op je eigen niveau
Jacqueline, Bas, Daniëlle en Jannicke zijn er zo ongeveer sinds het eerste uur bij, vanaf september 2016. Daniëlle: “Het stond op onze bucketlist, dus toen Jannicke en ik een filmpje voorbij zagen komen op Facebook, deden we een proefles. We zijn nooit meer weggegaan.” Ook Bas en Jacqueline kwamen via internet met FloatFit in aanraking en waren gelijk verkocht.

Zoë Johanningmeijer heeft net haar tweede les erop zitten en is al net zo enthousiast. “Ik vind zwemmen heel leuk en ik vind het prettig dat je voor FloatFit gewoon op je eigen niveau kan meedoen. Ik heb denk ik 2 of 3 jaar niet gesport en ik lig vaak van de mat af.” Ze lacht. “Maar ik vind het leuk dat ik alle oefeningen gewoon mee kan doen. Je wordt niet uitgelachen. Er is respect voor elkaar en dat is fijn.”

Proefles volgen?
Kijk voor meer informatie op onze pagina over FloatFit. Of bekijk ons volledige aanbod aquasporten in De Koploper.

 

Foto: Fotostudio Wierd