Hockeyvereniging op weg naar goud voor hun gezonde sportkantine

Geen nachos meer, maar popcorn, suikervrije limonade en broodjes roomkaas. Hockeyvereniging MHCL is goed op weg naar een gouden plak voor hun gezonde sportkantine. Veronica Dijkman Dulkes-van Dijk van de barcommissie vertelt hoe zij stap voor stap hun sportkantine gezonder hebben gemaakt.

“Tijdens een informatiebijeenkomst over de gezonde sportkantine, georganiseerd door verenigingsondersteuner Yvonne Wolff van het Sportbedrijf, zijn wij als barcommissie geïnspireerd geraakt om onze kantine nog gezonder te maken. Wij waren al bezig met het aanbieden van gezonde keuzes, maar na de informatiebijeenkomst was de mogelijkheid daar om ondersteuning en advies te krijgen. Tijdens de algemene ledenvergadering in november hebben we steun van onze leden gekregen om hiermee verder te gaan.”

Kantinescan als startpunt
Begin 2019 heeft de hockeyvereniging de Kantinescan laten uitvoeren door Team:Fit. Deze scan brengt in beeld welke stappen een vereniging kan zetten om de sportkantine gezonder te maken. Een gezonde sportkantine kan brons, zilver of goud verdienen. Daarbij telt onder andere het percentage aan gezonde producten dat de vereniging in het aanbod heeft en ook of zij haar leden stimuleert om gezonde snacks te kiezen.

Bij MHCL waren ze al op de goede weg. Veronica vertelt: “Uit de Kantinescan kwam naar voren dat 75% van ons aanbod gezond was. Dat is beloond met zilver, wat betekent dat we de  gezonde smaak te pakken hebben. Maar wij gaan natuurlijk voor goud. Na de evaluatie met Team:Fit zijn we aan de slag gegaan met de verbeterpunten om uit te komen op 80%, één van de voorwaarden voor een gouden plak.”

Nog meer gezonde keuzes
Inmiddels zijn de nachos vervangen door popcorn en is er bij de broodjesbar nu ook een broodje roomkaas te bestellen. “In de vitrine van de koelkasten hebben wij de Zero dranken en flesjes water duidelijker in het zicht staan”, legt Veronica uit. “Ook hebben wij de suikerhoudende limonade voor de kinderen vervangen voor suikervrije limonade. Met deze en andere aanpassingen zijn wij er zeker van dat wij de gouden plak gaan behalen!”