“Interventies zoals Skills4Life maken het verschil voor Lelystad”

De afdeling Sport & Bewegen van Sportbedrijf Lelystad gebruikt zogenaamde ‘interventies’ om Lelystad vitaler te maken. Wat is een interventie en waarom zijn ze belangrijk voor Lelystad? Lees het interview met buurtsportcoach Patrick Boelhouwer.

Wat is een interventie precies?
Een interventie is een tussenkomst om een manier van leven aan te pakken. Het programma Skills4Life is een goed voorbeeld. Dit is een interventie om bij jongeren gedrag tegen te gaan wat kan leiden tot een slechtere gezondheid. Uit GGD-onderzoek blijkt dat het percentage jongeren met overgewicht in Lelystad hoog is (21% in 2018). Samen met lokale partners slaan we de handen ineen om Lelystadse jongeren te helpen in beweging te komen en hun voedingspatroon te verbeteren. Dit doen we met het leefstijlprogramma Skills4Life.”

Wanneer werkt de afdeling Sport & Bewegen met interventies?
“Wanneer we lokaal zien dat bepaalde cijfers niet goed zijn, zoals het overgewichtcijfer in Lelystad, dan willen wij daar als Sportbedrijf wat aan doen. We kunnen een activiteit of evenement organiseren, maar we weten dan niet of wat wij doen ook daadwerkelijk helpt het doel te bereiken. Hoe kunnen we aantonen dat door een potje voetbal kinderen gezonder gedrag gaan vertonen? Om deze reden plegen we een interventie. Interventies zijn over het algemeen met statistiek en in de praktijk bewezen. Vaak zien we dat deze projecten al eerder in één of meerdere andere gemeenten in Nederland zijn ingezet. Als ze daar effectief zijn, is er een grote kans van slagen in vergelijkbare gemeenten.”

Zijn er veel van dit soort programma’s beschikbaar?
“In de kennisbank van Kenniscentrum Sport kun je zien dat er verschillende interventies bestaan die invloed kunnen hebben op de gezondheid van mensen. In heel Nederland zijn tientallen mooie projecten opgezet om inwoners te helpen hun leefstijl te verbeteren. Het zou zonde zijn als we daar geen gebruik van maken om Lelystad vitaler te maken. We weten dat we met al deze mogelijkheden het verschil kunnen gaan maken.”

Bent u geïnteresseerd in ons aanbod? Kijk dan eens op www.sportbedrijf.nl/sport-bewegen.