Renovatie tennisbanen mooie kans voor Poseidon

Eén van de taken van Sportbedrijf Lelystad is het beheren van moderne, veilige en schone sportvoorzieningen. Dat vraagt natuurlijk om structureel onderhoud en op z’n tijd om renovatie. Dit jaar zijn de tennisbanen in de Schouw toe aan vernieuwing. Een mooie gelegenheid voor tennisvereniging Poseidon om de banen om te vormen tot het moderne gravel onder afschot.

“Bij goed onderhoud gaan gravelbanen ongeveer tien jaar mee”, vertelt Marcel van Stralen, projectleider Buitensport van het Sportbedrijf. “Het dagelijkse en wekelijkse onderhoud van de banen verzorgt de vereniging zelf. Het jaarlijkse voorjaarsonderhoud voert het Sportbedrijf uit. Elk jaar verwijderen we in het voorjaar een dun laagje gravel, dat aan slijtage onderhevig is. We brengen een nieuw laagje aan en zetten de lijnen opnieuw uit.”

Gravel onder afschot
Toch is het gravel na tien jaar zo versleten dat renovatie nodig is. Van Stralen: “Toen we Poseidon informeerden over de geplande renovatie, gaven zij aan meer profijt te hebben van een andere toplaag, namelijk gravel onder afschot. Door de minuscule helling van deze baan, loopt de regen van de baan naar de goot en kan er na een regenbui al snel weer worden gespeeld. Kunstgras is ook nog overwogen, maar bleek een te grote investering.”

Stap voorwaarts
Voor tennisvereniging Poseidon is het ombouwen van de vier gravelbanen een stap voorwaarts naar een modernere baansoort. Algemeen bestuurslid Jur Haak: “Wij willen niet alleen een gezellige, maar ook een innovatieve vereniging zijn met hoogstaande sportfaciliteiten. Gravel onder afschot is een nieuw type baan, die beter bestand is tegen de huidige klimaatveranderingen. Onze leden kunnen straks langer doorspelen in de winter en hoeven het hele jaar door minder te wachten na regen.”

Sparringpartner
De ambitie van de vereniging is om iedereen aan het tennissen te krijgen. De nieuwe banen kunnen daar een steentje aan bijdragen, vertelt Jur Haak. “We verwachten dat de vereniging aantrekkelijker wordt voor een grotere groep mensen. Liefhebbers van het spelen op gravel hebben wij straks meer te bieden. Zo neemt bijvoorbeeld ook de capaciteit toe voor het deelnemen aan competities en toernooien. Het is prettig dat het Sportbedrijf met ons meedenkt. Met zijn expertise is het Sportbedrijf een prima sparringpartner. We kijken ernaar uit om in april op de nieuwe banen te kunnen spelen.”

Foto: bestuurslid Jur Haak van Poseidon en projectleider Buitensport Marcel van Stralen van Sportbedrijf Lelystad. © Fotostudio Wierd