“Summer’s Cool helpt kinderen het beste uit zichzelf te halen”

Niet op vakantie kunnen gaan en daarom de hele zomer thuiszitten. Dat is voor kinderen natuurlijk geen fijn vooruitzicht. Summer’s Cool biedt deze jongens en meiden daarom elk jaar een leuke én leerzame vakantieweek. Samen met heel veel Lelystadse partijen, waaronder Kubus en FlevoMeer Bibliotheek, zet Sportbedrijf Lelystad elk jaar een programma neer boordevol sportieve, educatieve en culturele activiteiten. Chantal Kleijheeg, projectmedewerker bij Kubus, vertelt over hun bijdrage aan Summer’s Cool.

“Summer’s cool biedt kinderen die niet in de gelegenheid zijn om op vakantie te gaan de kans om niet alleen een leuke vakantieweek te hebben, maar ook nog eens een leerzame. Als Kubus vinden wij het belangrijk om daar op het gebied van kunst en cultuur een bijdrage aan te leveren”, legt Chantal Kleijheeg uit. “Wat ons betreft hoef je niet naar het buitenland af te reizen om cultuur te kunnen snuiven.”

Wat kan kunst voor kinderen betekenen?
“Het motto van Kubus is ‘Groeien door kunst’. Daarmee willen we vooral zeggen dat kunst leidt tot persoonlijke groei, tot het ontwikkelen van talent, tot een gevoel van trots en erbij mogen horen. Daarom zet Kubus zich in om deelnemers tijdens Summer’s Cool naast alle sportieve activiteiten en verschillende uitjes ook in aanraking te laten komen met een kunstvorm. Tijdens onze activiteit staat daarnaast samenwerking centraal. We laten de kinderen samenwerken naar een eindproduct zoals een dans, een schilderij, een filmpje of een rap. Een mooie manier om aan sociale vaardigheden te werken.”

Wat is de kracht van Summer’s Cool?
“In één week Summer’s Cool leren de kinderen ontzettend veel. Juist omdat Summer’s Cool een samenwerking is tussen Sportbedrijf Lelystad, FlevoMeer Bibliotheek en Kubus, kunnen we een gevarieerd programma aanbieden. Dat zorgt ervoor dat er voor alle deelnemers wel een activiteit bij zit waar ze echt naar uitkijken. En dat ze ook nieuwe dingen proberen, die ze misschien minder leuk vinden, maar waar ze veel van leren. Als projectteam zijn we inmiddels goed op elkaar ingespeeld. We slaan de handen ineen om elkaar te versterken en fantastische weken voor de deelnemers neer te zetten. Met Summer’s Cool werken we samen aan de ontwikkeling van de opgroeiende jeugd én de stad.”

Hoe werken jullie naar de volgende Summer’s Cool toe?
Elk jaar bedenken we een nieuw thema wat als kapstok kan dienen voor de verschillende activiteiten. Zo hadden we afgelopen jaar ‘100 jaar Zuiderzeewet’ als thema. Deze zomer is het thema ‘In je element’, wat niet alleen slaat op de vier elementen – water, vuur, aarde, lucht – maar ook op het beste in jezelf vinden. Daarom kiest Kubus dit jaar voor een theaterworkshop waarbij de kinderen leren improviseren. Ook doen ze ervaring op met voor een groep staan en leren ze hoe ze zich duidelijk verstaanbaar kunnen maken. Met deze activiteit willen we de kinderen een duwtje in de rug geven om na de vakantie nog meer uit zichzelf te halen.”

Wat zijn de reacties van de deelnemers na afloop?
“Eigenlijk zijn de deelnemers altijd enthousiast. Aan het einde van de vakantieweek komt alles bij elkaar in een presentatie aan ouders en genodigden. Een moment van reflectie waarbij de kinderen vol trots vertellen over wat ze die week allemaal hebben meegemaakt en geleerd. Dan zie je de groei die ze tijdens de week doorgemaakt hebben. De verhalen en reacties van de deelnemers zijn goud waard en bevestigen weer waarom we ons elk jaar opnieuw inzetten om Summer’s Cool te organiseren.”

 

Foto: Fotostudio Wierd