Leerlingen van de taalklassen van het ROC in Lelystad, sporten en bewegen niet alleen om fit en gezond te blijven, maar vooral ook om hun taalvaardigheid te vergroten om zo sociale uitsluiting te voorkomen. In deze taalklassen zitten jongeren van 15 t/m 18 jaar die met hun gezin gevlucht zijn uit hun eigen land, omdat ze zich daar niet meer veilig voelden. De leerlingen maken kennis met de sportinfrastructuur en de verschillende takken van sport in Lelystad. Ze worden daarbij gestimuleerd om lid te worden van een sportaanbieder, zodat er sociale contacten worden opgedaan. Dit helpt ontzettend mee aan de integratie.
Sporten verbetert taalvaardigheid
De doelgroep heeft het afgelopen jaar veel kennisgemaakt met allerlei takken van sport. Sommige leerlingen zijn ook lid geworden van een sportvereniging of gingen op zwemles bij zwembad De Koploper. Sporten als voetbal, judo, bootcamp, basketbal, fitness, hockey, volleybal, handbal, karate, zwemmen, softbal en tennis kwamen allemaal voorbij. Ook hebben ze weerbaarheidstraining gehad. De sportlessen hebben de taalvaardigheid van de groep verbeterd. Verder zijn de leerlingen fit en gezond gebleven en maken ze nu gemakkelijker contact met stadsgenoten.
Einde project
Sportbedrijf Lelystad en ROC Flevoland taalklas werkten de afgelopen 4 jaar samen aan dit sportproject voor vluchtelingen. Het project is ontstaan, omdat deze leerlingen alleen taalles volgen en dus geen beweegonderwijs krijgen. Het project stopt nu, omdat er in Lelystad geen instroom meer is vanuit deze doelgroep bij het ROC. Het Sportbedrijf en het ROC kijken met een goed gevoel terug op het project en zijn blij met de goed verlopen samenwerking met verschillende partners en sportaanbieders. Mocht er weer instroom zijn dan keert het project zeker terug.
Terugblik
We hebben aan Lida, de taaldocent van deze groep, gevraagd hoe zij het project heeft ervaren.
“Ik ben zo blij dat we dit samen aan konden bieden aan deze doelgroep. Een uurtje sporten per week heeft de leerlingen alleen maar gemotiveerd om de taallessen te blijven volgen. Ze kregen er energie van. De meeste leerlingen konden niet wachten om weer te gaan sporten.
De samenwerking was echt fijn. Alles werd op tijd gecommuniceerd en we hebben altijd alles samen afgestemd. Ik had graag nog doorgegaan met dit project, maar ben tegelijkertijd ook dankbaar dat ik mijn steentje heb bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van deze leerlingen. De meeste van hen kunnen nu een opleiding bij het ROC volgen. Als afsluiting van dit project mochten we van Jumpsquare Lelystad tegen een gereduceerd tarief bij hun springen.”
Samen helpen we kwetsbare inwoners
Sportbedrijf Lelystad is er voor kwetsbare inwoners en staat te springen om samen te werken met de maatschappelijk partnerorganisaties. Samen zijn we sterk! Voor vragen of meer informatie dan graag contact opnemen met Sofiane Ben Saad, buurtsportcoach speciale doelgroepen, via s.bensaad@sportbedrijf.nl of bel naar 06 13 92 07 42.