Terug

‘Tijdens een wandeling worden de mooiste gesprekken gevoerd’

Sinds begin 2016 is 5000stappen.nl een begrip voor wandelaars in Almere en Lelystad. Met inmiddels 15 verschillende wandelgroepen worden er in beide steden wekelijks mooie afwisselende routes gelopen. Altijd onder professionele begeleiding. Je kunt kiezen voor een vaste wandelgroep, maar je kunt je ook bij een andere groep aansluiten als je daar eens zin in hebt. Zo houdt 500stappen.nl het laagdrempelig en toegankelijk, met als doel dat mensen lekker bewegen in de buitenlucht, elkaar ontmoeten en zich goed voelen. “Als je de smaak te pakken hebt, wil je niet meer anders,” zegt wandelgroepbegeleidster en bestuurslid Petra Willemsen. De wandelgroepen zijn onderdeel van het programma Buiten Bewegen, dat op sportinlelystad.nl staat.

Voor lichaam en geest
De Stichting 5000stappen.nl is destijds gestart met het organiseren van wandelingen om eenzaamheid tegen te gaan. Ronald Karten, penningmeester van de stichting: “Wandelen heeft misschien nog een wat stoffig imago, maar het is juist heel hip! Wandelen zet je lichaam en geest in beweging. Je kunt je hoofd leegmaken, letterlijk ruimte maken voor nieuwe dingen en je lichaam blijft gezond en fit. Het is bovendien een laagdrempelige manier om andere (nieuwe) mensen te ontmoeten. Er worden mooie vriendschappen gesloten.”

Bewegen en ontmoeten
Met een oproep bij de supermarkt en de vele reacties die daarop volgden, was 5000stappen.nl een feit. Daarna zijn er steeds meer wandelgroepen gestart, met verschillende routes op verschillende dagen. “Alle groepen hebben een vaste wandelbegeleider. Dit zijn vrijwilligers, waar we als stichting heel erg blij mee zijn,” zegt Ronald. Petra begeleidt naast haar eigen wandelgroep ook andere wandelbegeleiders. “Ik vind het echt te gek om te zien wat het wandelen met mensen doet. Buiten zijn, je fit voelen, fijne gesprekken voeren en je niet alleen voelen…daar mag ik allemaal bij betrokken zijn!”

Iedere woensdagmiddag
De route in Lelystad start iedere woensdagochtend vanaf het stadhuis. Na een wandeling van ongeveer een uur eindigt de groep weer bij het startpunt, met een kop koffie of thee. “Het uur vliegt vaak om. De wandelaars zien er echt naar uit om elkaar weer te spreken en er worden mooie gesprekken gevoerd. Het praten tijdens het wandelen gaat ook heel gemakkelijk, waardoor je als nieuwe wandelaar heel makkelijk aansluit,” zegt Petra.

Op dit moment is er in Lelystad één wandelgroep. Binnenkort start een tweede, in het weekend. Ronald: “Om zo ook mogelijk te maken voor mensen die doordeweeks niet kunnen vanwege werk of andere verplichtingen.”

Hoe werkt het?
Stichting 5000stappen.nl werkt met een eenvoudig systeem; meewandelen kost € 1 of je schaft een strippenkaart aan. Je betaalt dan 10 euro voor 11 strippen en één strip is goed voor een wandeling van gemiddeld een uur. Je betaalt alleen wanneer je gaat, dus er gaat geen strip verloren. En als lid profiteer je ook van allerlei extra’s die worden georganiseerd. Zoals de onlangs gelopen Lichtjestocht op de Floriade of andere evenementen. Ronald: “Deze extra routes worden goed bezocht. Vanuit alle wandelgroepen van de stichting melden mensen zich aan en het is altijd heel gezellig.”

Toekomstplannen
Stichting 5000stappen.nl wil het liefst nog meer groepen, zodat er op nog meer dagen en plekken in Lelystad en Almere gewandeld kan worden. Dan is er voor de wandelaar nog meer keuze. Maar daar zijn wandelbegeleiders voor nodig. Ronald: “Mocht je een groep willen begeleiden, dan kan dat natuurlijk! Je krijgt dan van ons een opleiding tot wandelcoach om de groep goed te kunnen begeleiden. Meer weten? Kijk op www.5000stappen.nl of op de Facebookpagina.

Wandelen bij Stichting 5000stappen.nl iets voor jou?
Op zoek naar een laagdrempelige manier om je hoofd leeg te maken en lekker in beweging te zijn? En er even uit te zijn en andere mensen te ontmoeten terwijl je actief bezig bent? Kijk dan eens op de website www.5000stappen.nl voor meer informatie of meld je direct aan voor een wandeling.

 


Petra Willemsen en Ronald Karten 

5000 stappen.nl

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

Elkse Warners 28 - 11 - 2022

‘Sporten kun je een leven lang doen, op welk niveau dan ook’

Geboren en getogen in Lelystad is Elske al zolang ze zich kan herinneren betrokken bij de sport. Als kind al…

Lees meer
Sportspullenbank 16 - 11 - 2022

Sportspullenbank verhuist naar De Koploper

De Sportspullenbank verhuist in december naar Sportcentrum de Koploper (Badweg 21). De bank is in een jaar tijd enorm gegroeid,…

Lees meer
5000 stappen.nl 14 - 11 - 2022

‘Tijdens een wandeling worden de mooiste gesprekken gevoerd’

Sinds begin 2016 is 5000stappen.nl een begrip voor wandelaars in Almere en Lelystad. Met inmiddels 15 verschillende wandelgroepen worden er…

Lees meer
Buiten Bewegen 03 - 11 - 2022

Georganiseerd sporten in de natuur door ‘Buiten Bewegen’

Sportbedrijf Lelystad en meerdere sportclubs starten begin november met ‘Buiten Bewegen’. Inwoners vanaf 12 jaar kunnen nieuwe mensen ontmoeten met…

Lees meer
Sociaal Vitaal 25 - 10 - 2022

Sociaal Vitaal maakt ruim 60 ouderen sterker en minder eenzaam

Sportbedrijf Lelystad en partners hebben het beweegprogramma Sociaal Vitaal in buurtcentrum De Waterbever succesvol afgerond. Ruim 60 kwetsbare ouderen uit…

Lees meer
Vacature 18 - 10 - 2022

Vacature allround horecamedewerker

Sportcentrum De Koploper heeft elke dag meer dan 1.200 unieke gasten en iedere gast heeft een eigen sport- of beweegverhaal….

Lees meer
FitStap 12 - 10 - 2022

Wandelprogramma FitStap gaat verder in de Jol

Minder actieve inwoners van 35 jaar en ouder kunnen vanaf woensdag 2 november weer deelnemen aan FitStap. Tijdens dit wandelprogramma…

Lees meer
Summer's Cool 05 - 10 - 2022

Summer’s Cool bewijst ook dit jaar zijn waarde

Summer’s Cool heeft dit jaar eens te meer maar weer bewezen dat het een belangrijk evenement is in onze stad….

Lees meer
Recreatief zwemmen 29 - 09 - 2022

Dit is er in de herfstvakantie in het zwembad te doen

Tijdens de herfstvakantie van maandag 17 tot en met zondag 23 oktober organiseren wij onderstaande spetterende en tevens gratis activiteiten….

Lees meer
Online routeplatform 29 - 09 - 2022

Nieuwe routes beschikbaar op het online routeplatform

Het online routeplatform is opnieuw uitgebreid. Er zijn 15 nieuwe routes beschikbaar voor onze inwoners. Het  routeplatform bevat inmiddels al meer dan…

Lees meer