Terug

Zwemles voor een leven lang waterpret

Als er iemand is die kan uitleggen wat het belang is van zwemles, dan is het wel ‘meester Otto’. Al sinds 1981 geeft Otto Barneveld zwemles, eerst in de Agora en daarna in Sportcentrum De Koploper. “Als je eenmaal hebt leren zwemmen, heb je daar je hele leven profijt van.”

Wanneer is een kind veilig in en rond het water?

“Ik zeg altijd: ABC en dan tel je mee; dan ben je goed voorbereid. Hoe meer zwemdiploma’s hoe beter een kind zich kan redden in het water. Mensen zoeken steeds meer het avontuur op: wind- en kitesurfen, zeilen, zwemmen in grote zwemparadijzen met wildwaterbanen, zwemmen in de zee. Je kind moet goed voorbereid zijn op al dit soort activiteiten. Los van de diploma’s is het ook belangrijk om samen met je kind te blijven zwemmen om de vaardigheden en conditie op peil te houden.”

Wat is het verschil tussen de diploma’s A, B en C?

“A staat voor aanleren, B voor basis en C voor compleet. Het rugzakje wat je jouw kind meegeeft is met C compleet. Je kind is dan bewapend tegen onverwachte omstandigheden, zoals het krijgen van een duw in het zwembad of in troebel buitenwater vallen. En met C op zak is de stap naar watersport en onze zwemvaardigheidslessen snel gezet. Zwemles heeft een kind heel veel te bieden. Zwemmen is niet alleen gezond, maar is ook een sport die je karakter vormt. Je bent 4 of 5 jaar oud en moet alleen naar de overkant zwemmen! Je leert doorzetten bij tegenslag. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen door zwemles.”

Zodra een kind een zwemdiploma heeft, voelen ouders zich minder onrustig als hun kind in de buurt van water speelt. Is dit terecht?

“Niet helemaal. Als ouder of verzorger moet je jouw kind altijd in de gaten houden in de buurt van water, ook al is er toezicht vanuit het zwembad. Ga niet achter je telefoon zitten, duik niet meteen in een boek, maar hou een oogje in het zeil. En loop bij aankomst eerst samen een rondje door het zwembad: hier kun je wel staan, hier niet, hier mag je wel komen, daar niet, en hoe hard gaat de glijbaan? Dit geldt ook voor de buitenwateren. Een kind kan dit allemaal nog niet overzien. Vrij zwemmen moet je leren.”

Zwemonderwijs is primair gericht op veiligheid, maar hoe zorgen jullie ervoor dat het ook leuk is?

“Plezier maken staat in onze lessen voorop. We werken natuurlijk toe naar het aanleren van vaardigheden, maar daaromheen hebben we als zweminstructeurs de vrijheid om er een feestje van te maken met spelletjes en thema’s. En het wordt binnenkort nog leuker, want we werken aan een nieuw lesprogramma, waardoor zwemles in De Koploper één groot avontuur wordt.”

Op onze zwemlespagina lees je alles over de zwemlessen die wij aanbieden.  

Foto: Fotostudio Wierd

Zwemles met Otto

Alle sporten in Lelystad

Nieuws

Sport in Lelystad 23 - 07 - 2021

Sportclubs kunnen vanaf nu hun sportaanbod aanmaken voor de Nationale Sportweek 2021

Lelystadse sportclubs kunnen vanaf nu hun sportaanbod voor de Nationale Sportweek kenbaar maken via Clubbase. De sportclubs organiseren tijdens dit…

Lees meer
Vacature 20 - 07 - 2021

Vacature Zwemonderwijzer Zwem-ABC en Aquasport

Wil jij werken bij het leukste zwembad van Flevoland? Sta jij graag in het water en langs de badrand? Wil…

Lees meer
Wetboeken 13 - 07 - 2021

Sportverenigingen profiteren van voordelig tarief bij noodzakelijke aanpassing statuten

Sinds 1 juli is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht en alle verenigingen en stichtingen zijn verplicht…

Lees meer
Ouder & Kind zwemmen 07 - 07 - 2021

Ouder & Kind zwemmen: de leukste voorbereiding op zwemles

Met zwemmen kun je niet vroeg genoeg beginnen, want wat is er leuker voor een kind dan waterpret? Zodra jouw…

Lees meer
Digitale vereniginsbijeenkomst 05 - 07 - 2021

Sportclubs bijgepraat over Clubbase, ledenbinding én ledenbehoud en de Nationale Sportweek

Sportclubs bijgepraat over Clubbase, ledenbinding én ledenbehoud en de Nationale Sportweek Sportbedrijf Lelystad heeft op dinsdag 29 juni de sportaanbieders…

Lees meer
Badenkaartactie 01 - 07 - 2021

Zwem en eet voordelig met onze badenkaartactie

Deze zomer krijg je trek in recreatief zwemmen. Met onze badenkaartactie krijg je namelijk allerlei voordeeltjes in restaurant De Inloper….

Lees meer
Oldstars tennis 30 - 06 - 2021

Tennisvereniging ITL start op 8 juli met OldStars tennis

Ouderen ((60-plussers) in Lelystad kunnen vanaf donderdagochtend 8 juli wekelijks meedoen aan OldStars tennis bij tennisvereniging ITL. Deze clinic is…

Lees meer
Jeugdfonds Sport & Cultuur 30 - 06 - 2021

Op zwemles door steun van het Jeugdfonds Sport & Cultuur

Leren zwemmen is van levensbelang in een waterrijk land als Nederland, met al zijn vijvers, meren, rivieren en de zee….

Lees meer
29 - 06 - 2021

Openingstijden zwembad De Koploper in de zomervakantie

De openingstijden van zwembad De Koploper voor de zomervakantie (maandag 12 juli tot en met zondag 22 augustus) zijn bekend….

Lees meer
Recreatief zwemmen 24 - 06 - 2021

Recreatief zwemmen in de zomervakantie

Vanaf maandag 12 juli tot en met zondag 22 augustus 2021 is zomervakantie. We hebben dan aangepaste openingstijden in ons…

Lees meer